Zachte snoei voor de Stadswijngaard Utrecht

zachte snoei in de wijngaard door Chamboné Wijnstijl

Learning by doing! 

Zaterdag 15 januari jl heb ik mezelf ondergedompeld in de wereld van de ‘zachte snoei’ in de wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk.
Hebben jullie daar ooit wel eens van gehoord?
Ik had er meerdere artikelen over gelezen en toen ik de kans kreeg om in te schrijven voor deze dagcursus ‘basistraining zachte snoei’ aarzelde ik geen moment.

Zachte snoei’ is een snoeitechniek welke is ontwikkeld door Simonit & Sirch in Italië.
Het doel is om de sapstroom van de druivenstok zoveel mogelijk in tact te laten zowel bij de wintersnoei als uiteraard de zomersnoei waarbij je zo min mogelijk snoeiwonden veroorzaakt.
Dit om de plant in een zo optimale conditie te houden met een goede druivenopbrengst en waarbij je hoopt te voorkomen dat er ESCA optreedt.

Wat is ESCA? 

ESCA is een stofwisselingsziekte die door schimmels wordt veroorzaakt.

De besmetting met ESCA gebeurt niet ineens. Je ziet het dan ook niet in jonge wijngaarden.
De schimmels zijn vaak al tien jaar aan het woekeren voordat er ’tijgerbladeren’ verschijnen aan de wijnstok.
Trossen kunnen verwelken en vertonen zwarte stippen (black measles) en in een acute fase kan de gehele stok afsterven. (apoplexie)
Uitwendig zijn soms zwammen te zien en inwendig is het hout vaak volledig vermolmd.
Dit gebeurt wanneer de mycotoxines die door de schimmels worden geproduceerd in de sapstroom van de plant terecht komen.

Simpel gezegd: er treedt dus een soort houtrot op welke de druivenstok geheel van binnen kan aantasten en uiteindelijk uitholt.
Jullie kennen vast wel de oude uitgeholde knotwilgen die je wel eens langs de slootkant ziet. Zoiets dus!
Als je hier meer van wil weten nodig ik je uit om naar mijn bron in deze te gaan. Teweten: Wijnbouw.com waarin alles heel duidelijk staat beschreven.

Terug naar de zachte snoei. 

Toepassen van de zachte snoei is een uitermate secuur werk.
Jaar na jaar bouw je een evenwichtige druivenstok op met gezonde ‘saptrekkers’ en ‘vruchtendragers’ zoals de enthousiaste opleiders Henk Breugem en Ard Brummel van wijngaard
‘Aan de Breede Beek’ mij op een zeer overzichtelijke manier uitlegden.

Hoe gaaf is het dan, als je de geleerde theorie ook meteen kan toepassen onder toeziend oog van Henk en Ard in de wijngaard!
Diep door de knieën tastten we de druivenstok van onder naar boven af waarbij we goed moesten kijken naar de sapstroom van onderuit.
Op zoek naar een goede ‘saptrekker’ links en rechts liefst op ongeveer gelijke hoogte en een goede vitale ‘vruchtrank’ mocht ik voor het eerst de zachte snoei toepassen.

Hoe dit alles in zijn werk gaat leg ik je hier niet uit. Dat laat ik over aan de twee fantastische opleiders Henk en Ard.
Wil je meer weten over deze bijzondere snoeitechniek of wil je deze cursus ook volgen, kijk dan eens op de website van Zachte Snoei

Bruisend van enthousiasme kwam ik thuis.
De vers opgedane kennis ga ik natuurlijk verder uitbouwen met de Stadswijngaard Utrecht. 
Deze vinoloog, wijndocent en wijnmaakster in spé is nog lang niet klaar…

Vineuze groet,

Angélique Chamboné

 

 

 

 

 

 

Interview Winelife Magazine

Dutch WIne Sister in Winelife Magazine

Winelife interview met Chamboné Wijnstijl 

Een poosje terug ben ik benaderd door Marjolein Schuman, journaliste van Winelife Magazine met de vraag of ik iets over mijn Zuid-Afrikaanse wijnmaaksters wilde schrijven, oftewel mijn African Wine Sisters.
Als de Dutch Wine Sister zet ik deze wijnmaaksters al lange tijd voor het voetlicht en dat was opgevallen door Winelife.
Dit doe ik door middel van bijzondere proeverijen vanuit mijn eigen bedrijf Chamboné Wijnstijl en promotionele werkzaamheden in opdracht van verschillende importeurs van Zuid-Afrikaanse wijnen.

Dus, ik zei volmondig ja. Dit wilde ik maar al te graag!
Maar wat was het moeilijk om een keuze te maken uit al deze Wine Power Women waarvan ik er inmiddels heel wat persoonlijk ken.
Bij een aantal van hun heb ik als ‘kelderrat’ gewerkt waardoor ik praktijkervaring heb opgedaan van de druivenpluk, het vinificatieproces, tot en met de botteling in de fles, zowel met de hand als via de ‘bottleline’.

Tijdens deze werkbezoeken probeer ik altijd als het ware in het hoofd te kruipen van de wijnmaakster.
Ik volg haar op de voet waarbij ik er achter wil komen wat voor wijnstijl zij willen maken.
‘Wat gaat ze doen als alles ineens anders loopt dan gepland?’

Nog leuker is het als ik ook daadwerkelijk met haar samen aan het werk ben.
Tijdens deze werkzaamheden leg ik het proces nauwkeurig vast in foto en film.
Dit bijzondere beeldmateriaal gebruik ik als wijndocent tijdens mijn wijncursussen SDEN nivo 1-2 en 3 en  tijdens wijnproeverijen waarbij ik mijn gasten in woord en beeld meeneem naar de wijngaarden en wijnkelders van de wijnmaakster waarvan ze op dat moment de wijn genieten in het glas.

Voor dit artikel heb ik drie bijzondere wijnmaaksters gekozen die ik vorig jaar, vlak voordat de Coronagolf Kaapstad bereikte, heb bezocht.

Met de eerste wijnmaakster die ik voorstel heb ik een bijzondere band. 

Marelise Niemann van het wijnhuis Momento WInes oftewel the Grenache Queen of South Africa.
Marelise  maakt vier wijnen.
Chenin Blanc /Verdelho,  Grenache Gris, Grenache Noir en Tinta Barocca.
Allen vier scoren zeer hoog in de Platter’s South African Wine Guide en sieren regelmatig de wijnkaart in hoog segment restaurants.Haar wijnen zijn verkrijgbaar via : African Wines in Scheveningen.

De tweede wijnmaakster die ik in het artikel voorstel is Suzanne Coetzee van NUIBA Wines.

Een echte garagiste.
Ook zij maakt vier wijnen die zij heeft genoemd naar de runderdrinkplaatsen in Namibië waar zij is opgegroeid. Een drinkplaats heet daar ‘Post’. Haar wijnen heten respectievelijk First Post, Second Post, Third Post en Fourth Post.

De laatste is een rosé die eigenlijk geen rosé is maar Semillon waarbij per ongeluk bij het aanvullen van het vat Malbec is gegooid. Nadat zij van de schrik was bekomen kwam ze erachter dat deze wijn eigenlijk heel bijzonder was. Inmiddels maakt zij deze wijn bewust op deze manier.
Het ziet eruit als een rosé maar dat is het dus niet!
En ik kan beamen dat deze Fourth Post heerlijk smaakt en door zijn ‘body’ breed inzetbaar is als aperitief en bij vele gerechten.
Haar wijnen zijn verkrijgbaar bij Jislaaik Wines 

De derde en laatste African Wine Sister die ik in dit artikel voor het voetlicht breng is de wijnmaakster
Nina-Marie Bruwer van Mont Blois Wine Estate.

Ik was betoverd door het sprookjesachtig uitzicht vanuit haar prachtige woonhuis waar ik logeerde.
Mont Blois ligt in een eigen ward ‘de Hoop’ naast de Hoopsrivier en op de uitlopers van de Langeberg bergketen.
Oude graansilo’s zijn tot een sfeervolle proefruimte verbouwd, waarbij je vanaf het terras hetzelfde sprookjesachtige uitzicht geniet als vanaf het woonhuis.

Deze dame heeft haar sporen al aardig verdiend en is lid van het prestigieuze Cape Winemakers Guild. En ik kan je verklappen dat al haar wijnen 4 en 5* scoren in de al eerder genoemde Platters Wine Guide.
Haar wijnen zijn verkrijgbaar bij het Kaapswijnhuis  

Wil je meer weten over mijn African Wine Sisters?
Op 10 en 17 mei staan er twee proeverijen ingepland waarbij ik maar liefst 7 van mijn African Wine Sisters voor het voetlicht breng. 

Uitgebreide informatie en opgave via agenda Chamboné Wijnstijl 

Stadswijngaard Utrecht in het AD!

Stadswijngaard Utrecht -AD

AD.Utrecht interview!
Utrecht heeft op inmiddels op twee locaties een Stadswijngaard.
De eerste aanplant op de Koningshof was op 24 april 2020.
Op 15 mei hebben we de tweede locatie aangeplant, in een grote privé tuin in de binnenstad.

Samen met wijnmaker Peter Groeneveld, Marco Westra en Roel Balvers vorm ik met veel plezier het bestuur van de Stadswijngaard Utrecht
Mijn bestuursrol is PR en Educatie waarbij ik mij als een vis in het water voel.

Ook al is het wintertijd en zijn de wijngaarden in ‘winterrust. Er blijft altijd een hoop te doen.
Afgelopen weken hebben we op gepaste afstand met onze vrijwilligers houtsnippers op de bodem tussen de wijnstokken aangebracht. Het zogenaamde ‘mulchen’
Deze houtsnippers zorgen ervoor dat de grond in de zomer niet uitdroogt en in de winter de ‘voetjes van de wijnstokken’ beschermd blijven.
Heerlijk om hier mee bezig te zijn aangezien het voor mij een uitgelezen kans is om mijn praktijkkennis verder uit te breiden.

In Zuid-Afrika heb ik veel ervaring opgedaan van ‘de pluk tot aan de botteling in de fles’ .
Hier in mijn eigen stad Utrecht ben ik bezig met ‘de aanplant tot aan de pluk’.
Door deze extra kennis te vergaren is voor mij het wijnmaakcirkeltje rond.
Als wijndocent deel ik met veel enthousiasme mijn praktijkkennis tijdens de mijn proeverijen en wijncursus SDEN 1-2-3 met mijn cursisten.

Stadswijngaard Utrecht krijgt veel aandacht van de pers.
Afgelopen vrijdag 9 maart heeft het AD een mooi interview over ons geplaatst waar we als bestuur heel blij mee zijn.
Lees hier het volledige interview AD.Utrecht interview

Tekst: Peter vd Vusse, fotocredits : Koen Laureij

 

 

Gastronomy Wine Event, hotelschool the Hague

Gastronomy Wine Event

Wow what a Inspiring day it was, which started with a panel discusion. Participants; Jorit Gerritsma, export manager continental EU & ME Santa Rita Estates, Marcel Kerkmeester CEO of LFE, Lendl Mijnhijmer winedirector @ Twenty Seven Hotel, Harold Hamersma winewriter, Casper Westerveld sommelier @the Dylan.

Topic; Retail winemarketing vs wine sales in the restaurant world. I was invited to promote the SA wines and WOSA during the walking lunch.

Thank you Sara Channell and Udo Göebel MV for sponsoring the SA wines.

Afterwards an interesting lecture from Fransbert Schermer MV about the Argentinian wines and terroir.

It was a great pleasure and very proud to be a participant of this Gastronomy Wine Event.

Tour de Champagne

Dag van de Champagne 2018

Tour de Champagne

Aan het na zinderen van een overweldigende TOUR DE CHAMPAGNE 2018… Totaal rond de 800 visiteurs… Sommeliers, wijnprofessionals en later op de dag de consumenten.

Wat een top organisatie in de sfeervolle setting van het Amstel hotel door Perswijn. Chapeau voor Petri Houweling. Zij hield de touwtjes strak in de handen waardoor alles soepel verliep.

Zoveel enthousiaste bekenden maar ook onbekenden Champagne liefhebbers aan de stand van Brouzje | Champagne waar we vele mooie complimenten over de cuvées kregen.

Op de terugweg kwam ik nog een groepje vrolijke “visiteurs” in de trein tegen die nog even een geweldige nabestelling deden. “We vonden uw verhaal en de Champagnes zo bijzonder maar we waren te laat terug bij de stand. Kunnen we toch nog wat na bestellen?” Tuurlijk, ik ben de beroerdste niet.

Dag van de Champagne 2018 Dag van de Champagne 2018

Chenin Blanc Day….every day

Chenin Blanc Day....every day2

Chenin Blanc Day....every day

Mooie Chenins geproefd en interessante gesprekken gevoerd in de sfeervolle binnentuin van ‘The Grand’ in Amsterdam op 15 juni ’18. Deze Chenin Blanc day wordt wereldwijd georganiseerd waarbij de Chenin Blanc Assosiation een grote voortrekkersrol speelt.

De Chenin Blanc was de eerste druif die ik plukte tijdens mijn wijnmakersstage bij Luddite Wines in Zuid Africa. Een zeer veelzijdige druif qua wijnstijlen en is mijn grote favoriet.
Dank Sara ChannellMarco Westra voor de fijne ontvangst en organisatie.