Skip to content
Dutch WIne Sister in Winelife Magazine

Interview Winelife Magazine

Winelife interview met Chamboné Wijnstijl 

Een poosje terug ben ik benaderd door Marjolein Schuman, journaliste van Winelife Magazine met de vraag of ik iets over mijn Zuid-Afrikaanse wijnmaaksters wilde schrijven, oftewel mijn African Wine Sisters.
Als de Dutch Wine Sister zet ik deze wijnmaaksters al lange tijd voor het voetlicht en dat was opgevallen door Winelife.
Dit doe ik door middel van bijzondere proeverijen vanuit mijn eigen bedrijf Chamboné Wijnstijl en promotionele werkzaamheden in opdracht van verschillende importeurs van Zuid-Afrikaanse wijnen.

Dus, ik zei volmondig ja. Dit wilde ik maar al te graag!
Maar wat was het moeilijk om een keuze te maken uit al deze Wine Power Women waarvan ik er inmiddels heel wat persoonlijk ken.
Bij een aantal van hun heb ik als ‘kelderrat’ gewerkt waardoor ik praktijkervaring heb opgedaan van de druivenpluk, het vinificatieproces, tot en met de botteling in de fles, zowel met de hand als via de ‘bottleline’.

Tijdens deze werkbezoeken probeer ik altijd als het ware in het hoofd te kruipen van de wijnmaakster.
Ik volg haar op de voet waarbij ik er achter wil komen wat voor wijnstijl zij willen maken.
‘Wat gaat ze doen als alles ineens anders loopt dan gepland?’

Nog leuker is het als ik ook daadwerkelijk met haar samen aan het werk ben.
Tijdens deze werkzaamheden leg ik het proces nauwkeurig vast in foto en film.
Dit bijzondere beeldmateriaal gebruik ik als wijndocent tijdens mijn wijncursussen SDEN nivo 1-2 en 3 en  tijdens wijnproeverijen waarbij ik mijn gasten in woord en beeld meeneem naar de wijngaarden en wijnkelders van de wijnmaakster waarvan ze op dat moment de wijn genieten in het glas.

Voor dit artikel heb ik drie bijzondere wijnmaaksters gekozen die ik vorig jaar, vlak voordat de Coronagolf Kaapstad bereikte, heb bezocht.

Met de eerste wijnmaakster die ik voorstel heb ik een bijzondere band. 

Marelise Niemann van het wijnhuis Momento WInes oftewel the Grenache Queen of South Africa.
Marelise  maakt vier wijnen.
Chenin Blanc /Verdelho,  Grenache Gris, Grenache Noir en Tinta Barocca.
Allen vier scoren zeer hoog in de Platter’s South African Wine Guide en sieren regelmatig de wijnkaart in hoog segment restaurants.Haar wijnen zijn verkrijgbaar via : African Wines in Scheveningen.

De tweede wijnmaakster die ik in het artikel voorstel is Suzanne Coetzee van NUIBA Wines.

Een echte garagiste.
Ook zij maakt vier wijnen die zij heeft genoemd naar de runderdrinkplaatsen in Namibië waar zij is opgegroeid. Een drinkplaats heet daar ‘Post’. Haar wijnen heten respectievelijk First Post, Second Post, Third Post en Fourth Post.

De laatste is een rosé die eigenlijk geen rosé is maar Semillon waarbij per ongeluk bij het aanvullen van het vat Malbec is gegooid. Nadat zij van de schrik was bekomen kwam ze erachter dat deze wijn eigenlijk heel bijzonder was. Inmiddels maakt zij deze wijn bewust op deze manier.
Het ziet eruit als een rosé maar dat is het dus niet!
En ik kan beamen dat deze Fourth Post heerlijk smaakt en door zijn ‘body’ breed inzetbaar is als aperitief en bij vele gerechten.
Haar wijnen zijn verkrijgbaar bij Jislaaik Wines 

De derde en laatste African Wine Sister die ik in dit artikel voor het voetlicht breng is de wijnmaakster
Nina-Marie Bruwer van Mont Blois Wine Estate.

Ik was betoverd door het sprookjesachtig uitzicht vanuit haar prachtige woonhuis waar ik logeerde.
Mont Blois ligt in een eigen ward ‘de Hoop’ naast de Hoopsrivier en op de uitlopers van de Langeberg bergketen.
Oude graansilo’s zijn tot een sfeervolle proefruimte verbouwd, waarbij je vanaf het terras hetzelfde sprookjesachtige uitzicht geniet als vanaf het woonhuis.

Deze dame heeft haar sporen al aardig verdiend en is lid van het prestigieuze Cape Winemakers Guild. En ik kan je verklappen dat al haar wijnen 4 en 5* scoren in de al eerder genoemde Platters Wine Guide.
Haar wijnen zijn verkrijgbaar bij het Kaapswijnhuis  

Wil je meer weten over mijn African Wine Sisters?
Op 10 en 17 mei staan er twee proeverijen ingepland waarbij ik maar liefst 7 van mijn African Wine Sisters voor het voetlicht breng. 

Uitgebreide informatie en opgave via agenda Chamboné Wijnstijl