Skip to content
zachte snoei in de wijngaard door Chamboné Wijnstijl

Zachte snoei voor de Stadswijngaard Utrecht

Learning by doing! 

Zaterdag 15 januari jl heb ik mezelf ondergedompeld in de wereld van de ‘zachte snoei’ in de wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk.
Hebben jullie daar ooit wel eens van gehoord?
Ik had er meerdere artikelen over gelezen en toen ik de kans kreeg om in te schrijven voor deze dagcursus ‘basistraining zachte snoei’ aarzelde ik geen moment.

Zachte snoei’ is een snoeitechniek welke is ontwikkeld door Simonit & Sirch in Italië.
Het doel is om de sapstroom van de druivenstok zoveel mogelijk in tact te laten zowel bij de wintersnoei als uiteraard de zomersnoei waarbij je zo min mogelijk snoeiwonden veroorzaakt.
Dit om de plant in een zo optimale conditie te houden met een goede druivenopbrengst en waarbij je hoopt te voorkomen dat er ESCA optreedt.

Wat is ESCA? 

ESCA is een stofwisselingsziekte die door schimmels wordt veroorzaakt.

De besmetting met ESCA gebeurt niet ineens. Je ziet het dan ook niet in jonge wijngaarden.
De schimmels zijn vaak al tien jaar aan het woekeren voordat er ’tijgerbladeren’ verschijnen aan de wijnstok.
Trossen kunnen verwelken en vertonen zwarte stippen (black measles) en in een acute fase kan de gehele stok afsterven. (apoplexie)
Uitwendig zijn soms zwammen te zien en inwendig is het hout vaak volledig vermolmd.
Dit gebeurt wanneer de mycotoxines die door de schimmels worden geproduceerd in de sapstroom van de plant terecht komen.

Simpel gezegd: er treedt dus een soort houtrot op welke de druivenstok geheel van binnen kan aantasten en uiteindelijk uitholt.
Jullie kennen vast wel de oude uitgeholde knotwilgen die je wel eens langs de slootkant ziet. Zoiets dus!
Als je hier meer van wil weten nodig ik je uit om naar mijn bron in deze te gaan. Teweten: Wijnbouw.com waarin alles heel duidelijk staat beschreven.

Terug naar de zachte snoei. 

Toepassen van de zachte snoei is een uitermate secuur werk.
Jaar na jaar bouw je een evenwichtige druivenstok op met gezonde ‘saptrekkers’ en ‘vruchtendragers’ zoals de enthousiaste opleiders Henk Breugem en Ard Brummel van wijngaard
‘Aan de Breede Beek’ mij op een zeer overzichtelijke manier uitlegden.

Hoe gaaf is het dan, als je de geleerde theorie ook meteen kan toepassen onder toeziend oog van Henk en Ard in de wijngaard!
Diep door de knieën tastten we de druivenstok van onder naar boven af waarbij we goed moesten kijken naar de sapstroom van onderuit.
Op zoek naar een goede ‘saptrekker’ links en rechts liefst op ongeveer gelijke hoogte en een goede vitale ‘vruchtrank’ mocht ik voor het eerst de zachte snoei toepassen.

Hoe dit alles in zijn werk gaat leg ik je hier niet uit. Dat laat ik over aan de twee fantastische opleiders Henk en Ard.
Wil je meer weten over deze bijzondere snoeitechniek of wil je deze cursus ook volgen, kijk dan eens op de website van Zachte Snoei

Bruisend van enthousiasme kwam ik thuis.
De vers opgedane kennis ga ik natuurlijk verder uitbouwen met de Stadswijngaard Utrecht. 
Deze vinoloog, wijndocent en wijnmaakster in spé is nog lang niet klaar…

Vineuze groet,

Angélique Chamboné